Thursday, March 29, 2007

Turisteilemassa: Castelo de São Jorge & Belém

Seitsemän kukkulan päälle rakennetussa Lissabonissa on korkeimman kukkulan päällä Sao Jorge:n linna. Vanhimmat täältä löydetyt jäännökset ovat 600 luvulta, mutta ilmeisesti varsinaisen linna on 1000- tai 1100 luvulta. Jäännökset eivät mielestäni ole kovinkaan kummoiset, mutta maisemat joka suuntaan ovat kieltämättä hienot.


Maisemia Sao Jorge:n linnoitukselta.

Koska täysin pimeässä huoneessani täällä aamu-unet ovat erittäin makoisat, ei tänäänkään päästy liikkeelle kovin aikaisin. Näin ollen Belemissä kävimme vain kirkossa ihastelemassa upeaa 25 metriin kohoavaa holvia.

Mosteiro dos Jeronimos -luostarin kirkko.

Kirkon upea katto.


Lepotauko.

Ja tietysti syömässä kuuluisia vaniliavanukas(?)täytteisiä leivoksia. Käsintehtyjä ”Pastéis de Belém” saa kyllä jokaisesta pasteleria:sta kaupungistakin (jossa niitä kutsutaan yleisemmin pasteis de nata –nimellä), mutta eiväthän ne tietenkään ole sama asia! Tämän kuuluisan ”torttutehtaan” historia juontaa 1800 luvun alkupuolelle, jolloin viereisessä ”Mosteiro dos Jeronimos” –luostarissa toimi sokeriruoko jalostamo. Vuoden 1820 liberaalin vallankumouksen seurauksena vuonna 1834 kaikki luostarit suljettiin ja selviytyäkseen joku Jeronimos luostarista tarjosi leivonnaisia myyntiin. Nämä leivonnaiset saivat nimen ” Pastéis de Belém” ja pikkuhiljaa suuren suosion. Leivonnaisten resepti on edelleen salainen. Eroa kopioihin ei kuitenkaan kovin paljoa ole. Tai sitten vain makuaistini ei ole tarpeeksi hienostunut..


Pasteis de Belem, ham ham.

Ne aidot ja alkuperäiset...

... vuodesta 1837.

No comments: