Friday, June 15, 2007

Tenttiin lukua

Maanatain tenttiin lukiessani olen päässyt multilingual opetuksen piiriin. Luentoprujuina saatavilla oleva materiaali kun sisältää enemmän tai vähemmän kotoisen portugalin lisäksi englannin-, espanjan- ja ranskankielistä materiaalia. Tästä syystä nyt harmittelen englannin ja ranskan sanakirjojen jättämistä kotia. Tenttivalvojaan olisi varmasti tehnyt vaikutuksen pinotessani pöydälle kaiken muun materiaalin viereen (kyseessä ”open book” tyyppinen tentti) portugali-espanja-englanti-ranska sanakirjatornin.

Monikielisen materiaalin tulkitsemisen lisäksi opiskelen jonkinlaisin hieroglyfi kirjoitusmerkein kirjoitettua portugalia, koska ilmiselvästi minun ja professorin välissä on syvä sukupolvikuilu, jonka aikana kirjoitusmerkkien tekotapa on muuttunut radikaalisti.

Mitään kunnon kirjaa en täällä tietenkään ole aiheesta ostanut. Lähinnä olen mahdollisuuksien mukaan yrittänyt hyödyntää Suomessa käyttämääni peruskurssin kirjaa, vaikka olenkin pikkuhiljaa alkanut ymmärtämään laskuharjoituksia pitäneen tutkijan parin vuoden takaiset turhautumat ja huudot käyttämämme ko. labran professorin kirjan kelvottomuudesta. Kirja kun on erittäin suppea ja joitakin olennaisia asioita käsitellään siinä vain puolittain tai ei laisinkaan.

Yliopiston kirjastoista sitten metsästelin jotakin käyttökelpoista kirjaa. Peruskirjoja, joita käytetään useammallakin kurssilla täällä, ei löydy kuin muutamia lainattavia kappaleita koko yliopistolta. Laina-aika riippuu opiskelijastatuksesta (lisensiaatti, maisterin tutkinto, jatko-opiskelija..) ja meillä vaihto-opiskelijoilla on vielä erillisehdot. Laina-aika koneosaston kirjastosta 8 vrk ja muista kirjastoista voi olla sitäkin lyhyempi, esim. kemian kirjastosta lainatessani sain kirjat vain kahdeksi päiväksi kotia.. Ymmärtäähän sitä (?), ettei vaihto-opiskelijoille kenties kannata antaa kirjoja kovin pitkiksi ajoiksi. Mutta eikö vaihto-opiskelijat juuri ole niitä jotka ehdottomasti ovat kirjastojen kirjojen varassa. Tuskin kukaan yhtäkään kirjaa kurssille täällä ostaa.

Lukusäät ovat muuten olleet mahtavat. Epävakaista on pidellyt jo jonkun aikaa, lämpötilat eivät paljon 20 asteen yli nouse ja aina välillä satelee. Ei siis ainakaan vielä näkyvissä sitä Portugalin kuumaa ja tuskaista kesää, josta minua on ehditty useammassakin välissä varoitella..

No comments: