Wednesday, May 30, 2007

Greve geral

Iltapäivällä lähtiessäni yliopistolle hieman ihmettelin kadulle kerääntynyttä roskapussien määrää, yleensä kun ei rapun roska-astia ehdi täyttyä ääriään myöten ennen kuin roska-auto jo sen tyhjentää.

Yrittäessäni luennon jälkeen hoitaa itselleni vihdoin tunnuksia koulun sisäiseen järjestelmään, sain kv-toimistossa kuulla, että mikään ei ole auki, koska tänään on yleislakko. Metrot ja lautat joen yli eivät kulje, ja useimmat julkiset virastot ja palvelut ovat suljettuina, mm. useat sairaalat hoitavat vain hätätapaukset ja monet suuret koulut eivät anna tänään opetusta. (BBC: uutisointia aiheesta englanniksi ja paikallisen Expresson portugaliksi.)

Lyhyesti; kyse on julkisen sektorin työntekijöiden tyytymättömyydestään työoloihin ja eteenkin palkkaansa. BBC tietää kertoa, että Portugalin talouden kasvu oli alhaisin viime vuonna Euroopan maista (1,3 %) ja että mm. Tsekki ja Slovenia ovat jo menneet BKT/asukas luvuissa mitattuna Portugalin edelle. Hallitus väittää parannuskeinojensa jo purevan tilanteeseen, mutta lakon järjestäjien mielestä tämä tapahtuu juuri julkisen sektorin työntekijöiden kustannuksella.

Viimeksi koko maan laajuinen julkisen sektorin yleislakko järjestettiin marraskuun 9.-10. Tällöin vastustettiin hallituksen päätöstä supistaa julkisen sektorin 700 000-päistä työntekijäjoukkoa 75 000:lla.

Silti portugalilaisten usko lakkojen voimaan tuntuu heikolta. Kuten eräskin opiskelija totesi, ”No nehän nyt lakkoilee joka vuosi, kun eivät saa tarpeeksi rahaa valtiolta. Ja valtiolla ei yksinkertaisesti ole rahaa mistä maksaa niille.”. Tähän mennessä miulle on myös välittynyt kuva, että portugalilaisten usko poliitikkoihin yleisesti on hyvin heikko..

1 comment:

Anonymous said...

qkvv ijroc [URL=http://www.bigtits234.com]Large Tits[/URL] nbqbmy c ca y job